Как да изберем най-подходящия имот?

Как да изберем най-подходящия имот?

Покупката на жилища е един от най-важните моменти в живота на всеки един от нас.

Ако сте решили да предприемете тази стъпка и инвестиция , е добре да бъде направено разумно обмислено, като съобразите следните неща: с каква цел купуваме имота; районът; строителя и инвеститор; етажното разпределение; изложение; конструкция и материали; функционалност на помещенията и други.

Ето и отговорите:

1. С каква цел купуваме имота – с цел да живеем в него или с инвестиционна. Когато купуваме имот с цел да живеем в него най-вероятните причини са вече сте семеен, жилището в което живеете в момента със семейството е малко, защото членовете на семейството ви са се увеличили, което води до търсенето на по-голямо и комфортно жилище.

Когато придобиваме имот с цел инвестиция, предимно купувачите се ориентират към по малките апартаменти например двустайни, с цел отдаване под наем. Или на купувача му е предложено да се включи в строителството на сграда и след като бъде завършена да продаде имота на повисока цена.

2. Районът  – важно е да се ориентираме не само в кой квартал е разположен имота, но и дали има удобна инфраструктура, добри комуникации. Купувачите търсят имот в районите където до сега са живяли, смяната на района е свързан с неудобства като време за адаптация към новото местоположение. 
Както вече споменахме избора на локация е важно да се съобрази с това, какво предстои – ако планирате да имате деца в района около новия Ви имот трябва да има детски градини и училища, за да не се налага да губите време за транспорт. Друго важно за семействата с деца е дали има паркове и градинки в който могат да се разхождат с децата. Важно е районът, който сте избрали да има удобен транспорт, магазини в близост, достатъчно места за паркиране около новия имот.
Ако сте решили да купувате имот с цел инвестиция районът е важен от гледна точка на това как се развива пазара на цените в избрания от Вас район.
Както знаем локацията на имота е важна и при кандидатсване за кредит.

3. Строителя и инвеститора – ако търсите ново жилище е добре да се запознаете с историята на фирмата строител и фирмата инвеститор анагажирани със строителството. Прегледайте реализираните проекти на всяка една от фирмите, какви гаранции дава за качеството на строителството, в какви срокове са изпълнени проектите – имат ли забавяне, ако да – какви са били причните за забавянето. Важно е да можете да нанасяте корекции по предварителният договор – в много случай, когато се купува имот и част от инвестицията е от банков кредит, Банките изискват да се вписват различни клаузи, с цел по-голяма обезпеченост.
Препоръчваме преди да подписвате каквито и да било документи да бъдат съгласувани и одобрени от адвокат, който да защити Вашите права и безпроблемно да се изповяда сделка.

4. Етажно разпределение – тук е важно да определеите етажа на който предпочитате да закупите имот, тъй като цените са различни за различните етажи . Обикновенно колкото по-висок е етажа толкова по-висока е цената, което е свързано с по-добра гледка, по-висока сигурност, по-малко шум и прах от външната среда. Но отново е важна локацията, защото, ако сте избрали апартамент вкомплекс от затворен тип , предимство при покупките са имотите напървите етажи, защото са с по-големи квадратури и част от тях включват вътрешен двор към имота.

5. Изложение – трябва да обмислите кави са предпочитанията Ви – по точно апартамента да се огрява от слънце само сутрин, което е изток или следобед – запад. В повечето случай апартаментите са с две изложения. Имот с изложение на север са предимно ателиета или търговски помещения.

6. Конструкции и материали – важно е да бъдат описани в договора, защото само тогава може да претендирате към строитля за неустойки, ако не се изпълни по договор.

7. Квадратура – важно е да знаете, че в новото строителство реалната площ на апартамента е по-различна от това, което придобивате по нотариален акт, тъй като в  общата площ се включват  полезната площ на жилището, премерено до фасадата и до средата на стените към съседните апартаменти, терасите и общите части (които са пропорционално разпределени от архитекта на сградата при площообразуването).

8. Външен вид – ако сградата вече е построена добре поддържаната фасада и околоблоковото пространство показва добро управлениена закупените имоти. Ако сградата е в строеж  както вече споменахме по -горе е добре да разгледате реализираните проекти от строитля.

9. Цена – проучете цените на избрания от Вас район и определете бюджет до който искате да придобиете имот. Цената е един от основните фактори определящи целта на покупката. Ако използвате финанциране от банка за закупуване на имота е важно да определите до каква стойност искате да е месечната Ви вноска по кредита, за какъв период, за останалото се доверете на нас, ние ще сравним няколко оферти за Вас и ще Ви предложим най-изгодните условия.

10. Вид на строителството – вече сме коментирали какви могат да бъдат видовете строителство, добре е ако купувате имот, който вече е построен да избрете вида на строителство – панел, ЕКП или тухла, защото е свързано с месчните разходи. Ако желаете да се запознаете в детайли с видовете строителсвто, може да прочетете статията ни Видове строителство тук: http://financehelpbg.com/vidove-stroitelstvo-tuhla-panel-epk/

11. Допълнителни разходи – не са за подценяване и разходите по придобиване на имота – прехвърляне, нотариални такси, ремонт, поддръжака. Все по често за поддръжка на новопостроените сгради има сключени договори с фирми отговарящи за управление на имот, които включват поддръжка на общите части и външния вид на сградата, за което се заплаща допълнително.

Ако желаете да се срещнете с Брокер, с който да анализирате пазара и конкретно Вашето търсене, може да се доверите на екипа ни. Ние ще Ви дадем пълна информация за предлаганите имоти и както и ще сравним условията на няколко оферти за финансиране, а Вие ще изберете най-изгодните за Вас.
Ще получите професионална консултация, в удобно за Вас време и място.