Кредитен посредник – какво е това и защо да изберем кредитен посредник при търсенето на кредит?

Кредитен посредник – какво е това и защо да изберем кредитен посредник при търсенето на кредит?

Изборът на банка, която да Ви осигури нужното финансиране е едно от най-важните неща при теглене на кредит, затова, преди да кандидатствате в конкретна банка, е добре да проучите какво предлагат повечето банки – един от най-лесните начини да получите информация от повече от една банка без да губите излишно време е да използвате услугите на лиценциран кредитен посредник.

Какво е кредитен посредник, какви са ползите от това да ползваме услугите им,  какво включва услугата кредитен посредник, колко ще ми струва и т.н., ще разгледаме и дадем отговор на всеки един от тези въпроси.

1. Какво е кредитен посредник – това са хора/ фирми посредници между клиента и банката, чиято роля е да установят личен контакт с клиента, да анализират потребностите и да намерят най-доброто решение за удовлетворяване на нуждите на клиента.

2. Каква е ползата от това да ползваме услугата кредитен посредник – на пазара съществуват различни кредитни институции,което води до голямо объркване в информацията която получава клиента. Спомощта на кредитния посредник може да получите информация и да избирате между няколко банки.

3. Какво включва услугата кредитен посредник – в забързаното ежедневие на всеки от нас получаването на финансов съвет относно различни варианти на финансиране, пестенето на време и пари е безценно. В повечето случай офертите предоставяни от кредитните посредници са преференциални. Вместо сами да търсите най-добрата оферта от всички кредитори, кредитният консултант може да направи това вместо Вас. За да може един консултант да бъде полезен и да намери най-правилното решение е необходимо клиента да предостави лична информация относно – къде и какво работи, на каква сума го осигурява работодателя, има ли кредити, ако има съпруг/а – трябва да даде информация и за него/ нея и други. Тези въпроси не бива да притесняват клиента, защото те ще помогнат на консултанта да изгради профил на клиента и да му предложи най-добрите условия на които отговаря.

Работата на кредитния посредник е да събере информация и да Ви помогне да изберете най-подходящата за нуждите Ви оферта, да намери специални оферти за Вашите нужди и да извърши цялата подготвителна работа по кандидатстването за кредит и оформянето на документи

4. Защо кредитен посредник, а не клиента сам да събере необходимата инфорация – в повечето случай посреднитие са бивши банкови служители, запознати с условитя и ще търсят най-добрите условия на пазара за клиента. Кредитните консултанти работят с всички банки на пазара и работят в полза и услуга на клиента. Информацията, която ще получите от кредитния посредник ще Ви даде достъп до много повече продукти, отколкото ако отидете сами и пожелаете информация за конкретен продукт в банката. От консултанта Вие ще получите безпристрастен безплатен съвет и възможността да избирате от широка гама банки и последващите от тях продукти. Кредитният посредник няма за цел да се ограничава до диапазона на една банка, а напротив, в повечето случай клиента получава между 3 и 5 оферти от различни банки. Важното е да се разбере, че освен да получавате съвети, кредитният посредник има задължение да се грижи за Вас. Той е длъжен да препоръча подходящо финансиране, адекватно на Вашите потребности.

5. Колко ще ми струва да ползвам услугите на кредитн посредник – услугата на кредитния посреднит е напълно безплатна за клиента, колкото и странно да звучи това. Вески клиент получава напълно безпристрастна и безплатна консултация. И тук идва въпроса къде е уловката – няма такава, кредитния посредник получава своето възнаграждение от съответната банка.

6. Какви са правата на клиента и какво е важно да знаем преди да изберем кредитен посредник – съгласно Закона за кредити на недвижими имоти на потребители, при подготвяне на документи за ипотечен кредит, кредитният посредник е длъжен да Ви предостави информация за своите услуги. При подготовка на оферта задължително условие е да имате подписано съгласие за ползване на кредитен посредник.

Ако използвате услугите на кредитен посредник, трябва да се уверите в следното:

– кредитният посредник е лицензиран. Списък на лицензираните кредитни посредници е публикуван в сайта на БНБ на адрес: http://www.bnb.bg/BankSupervision/BSCreditIntermed/BSCIRegister/index.htm

– кредитните посредници нямат право да събират такси и комисиони за дейността си. Същите са вече договорени с банките, които те представляват. В случай, че Ви е поискана такса за услугата по кредитно посредничество, може да откажете ползването на тази услуга и да сезирате Комисията за защита на потребителите на адрес:https://www.kzp.bg/podavane-na-zhalba

– когато кандидатствате за ипотечен кредит задължително условие е кредитният посредник да има Вашето писмено съгласие, в което трябва ясно да са вписани оферираните към Вас: вид  и срок на кредита, неговият размер, текущият лихвен процент и всички такси, които следва да заплатите. Информирайте Вашият кредитен посредник за желанията си и се интересувайте дали той е в състояние да намери финансиране, което отговаря на Вашите изисквания, колкото е възможно.  Имате право да получите допълнителна информация от кредитния си посредник за други кредити или кредитни пакети, ако не сте доволни от неговите препоръки. Никога не подписвайте бланка, без да сте прочели нейното съдържание.

– често пъти онлайн базираните платформи за кредитно посредничество сравняват различни видове кредити или кредитни пакети. Това е страхотен начин да получите представа за параметрите на тези продукти. Но изборът на правилният продукт за Вашите финансови нужди е по-сложен процес, отколкото просто да се избере най-ниската ставка или най-добрите стимули за кандидатстване. Кредитният посредник взема предвид всички обстоятелства, за да препоръча подходящ за Вас продукт. Той може да Ви спести време и пари, но ще направи собствено проучване за Вас, според индивидуалните Ви потребности. Бъдете готови да Ви се задават много въпроси, за да помогнете на Вашият кредитен посредник да намери заем, който отговаря на Вашите потребности и да предложи по-ниска стойност на цената на кредита.

При всички случаи ползването на кредитния посредник е безплатно за Вас, но предлага по-висока стойност за парите Ви.

Ако желаете да разберете повече може да се доверите на нашите кредитни консултанти. Те ще Ви дадат пълна информация за условията и ще сравнят няколко оферти за Вас, а Вие ще изберете най-изгодните условия. Ще получите професионална консултация, в удобно за Вас време и място.