Рефинансиране на кредит

Рефинансиране на заем или обединяване на вноските? Защо, как и какво трябва да знаем

В променящия се финансови условия, ако имаш потребителски кредит, купил си нещо на изплащане, имаш кредитна карта и всичко това заедно с месечните задължения в един момент започваш да се чудиш и да си задаваш редица въпроси:

Възможно ли е задълженията да се обединят и да се плаща само една вноска?
Какво представлява рефинансирането на кредит?
Как и какво да направя?
Как мога да променя условията по кредита? и т.н.

Ето и отговорите:

1. Възможно ли е задълженията да се рефинансират или обединят и да се плаща само една вноска?

Да, възможно е, стига да отговаряте на определени условия.  Например, ако рефинансирате кредита си в същата банка, за да можете да го направите трябва да сте погасявали кредита си без проблеми и без да сте пропускали или забавяли месечните вноски. Няма да ви се налага да чакате дълго за отговор, нито да преминавате през цялата процедура по проверка и доходи, кредитно досие и т. н.

Ако решите да рефинансирате кредита в друга банка, тогава трябва да знаете, че е необходимо да преминете през всички задължителни проверки и да бъдете одобрени.

2. Какво представлява рефинансирането на кредит или кредити?

Рефинансирането на задълженията означава всички задължения по потребителски кредит, стоки на изплащане и кредитна карта да се включат в един нов кредит, в повечето случай това води до по-изгодна месечна вноска, намаляване на срока на изплащане, по изгодна лихва и други.

3. Как и какво да направя?

Да попълните формата за заявка и ние ще намерим най-изгодните условия за Вас.

4. Как мога да променя условията по кредита?

Всяка банка има такса за предоговаряне на условията си, в повечето случай клиентите са изтеглили кредит при неизгодни за тях условия и промяната им се струва сложна процедура, но ако клиент е решил, че иска да промени условията си той може д го направи и чрез рефинансиране на задължението като кандидатства за кредит в друга банка и сравни условията по настоящия договор и предлаганите нови условия.

Например: Имате кредит, който погасявате, но условията, при които сте подписали договор вече не Ви устройват и искате да получите по-добри условия. Предоговаряйки условията по договора с банката в повечето случай Ви предлагат да изтеглите по-голяма сума, с която да покриете стария си кредит и да Ви останат свободни средства за покриване на лични нужди.

Или… Имате кредит, който погасявате, но разбирате, че в друга банка условията са много по-добри и изгодни за Вас. Тогава можете да кандидатствате за заем, като „прехвърлите” кредита си от едната банка в другата, но при по-добри условия за Вас.

5. Рефинансиране на кредит – добро решение или не?

Рефинансирането е добро решение, когато клиента получава по-изгодни условия – по-ниска лихва, по малка месечна вноска, по къс срок на кредита.

6. Каква е разликата между обединяване и рефинансиране на кредит?

Основната разлика е, че при рефинансирането на кредит можете да предоговорите условията на един или повече кредити, докато при обединяването всички заеми се събират в един, за да се улесни изплащането на задълженията и да се намали общата дължима месечна сума по кредита.

7. Такси и комисионни или колко ще ни струва да рефинансираме или обединим задълженията си?

Вече споменахме, че всяка банка има такса за предоговаряне на условията по кредита, ако изберем варианта да не сменяме банка а само условията на кредита – дължим такса за предоговаряне на условията по действащата тарифа на съответната банка.

Ако решим да рефинансираме кредита си от друга банка – дължим такса за разглеждане на искане за кредит по действащата тарифа на банката,която сме избрали.

8. Други такси  за рефинансиране  – от няколко години таксите за предсрочно погасяване на кредита отпаднаха.

9. Защо да рефинансирам задълженията си?

 Всъщност, отговорът е много лесен! Когато човек е притиснат до стената и има нужда от пари, той не обмисля добре последствията и се „хваща” за първото предложение, което му предлага да излезе бързо от затрудненото положение. В такива случаи рядко отделяме време, за да сравним условията които ни предлагат банките. В случай, когато сме спокойни, можем да обмислим всичко внимателно и да вземем най-доброто (и изгодно) решение. Когато лихвите са наистина изгодни. За целта трябва да сте много добре информирани.

Но най-важното нещо, което може да ви попречи да рефинансирате кредита сте самите Вие. Ако не потърсите начин, няма кой да рефинансира кредита ви вместо Вас. Ако желаете да разберете повече и колко ще Ви струва да рефинансирате или обедините задълженията си, може да се доверите на нашите кредитни консултанти. Те ще ви дадат пълна информация за условията и ще сравнят няколко оферти за Вас, а Вие ще изберете най-изгодните условия. Ще получите професионална консултация, в удобно за Вас време която няма да Ви струва нищо.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *