Пътят към мечтания нов дом – какво трябва да знаем когато търсим имот

Пътят към мечтания нов дом – какво трябва да знаем когато търсим имот

Покупката и изборът на жилище е едно от най-важните решения, които  взимаме в живота си, независимо дали купуваме жилище за наш бъдещ дом или с цел инвестиция.

Ако вече сме взели решението, че мечтания ни дом е на един ключ разстояние, трябва да сме подготвен, че до самата покупка ще изминете едно пътешествие съпроводено от много детайли, които трябва да  предвидим като – огледи на мечтания дом, документи, одобрение за финансиране за покупката му, ремонти и довършителни дейности и не на последно място обзавеждане.  Но всяко пътуване започва от една идея и  малка крачка в посока към осъществяване.

Перфектния имот за всеки от е различен, за едни това е апартамент в непосредствена близост до родни, за други е апартамент с невероятна гледка, за трети е много важно имота да се намира в идеална централна част на града, други искат тишина, спокойствие и двор – т.е. желания имот е къща в близост до града и т.н.  Без значение какво за вас означава перфектния имот ние ще съдействаме за намирането му. Едно от най-важните неща е да не взимаме решението за инвестиция под въздействието на емоции или да изпадаме в крайности.

За да сключим добра сделка е важно да запазим самообладание и спокойствие, изяснете какво е важно за вас да притежава перфектния имот. При избор и търсене на имот е важно да си отговорим на следните въпроси:

– моят мечтан дом е – къща или апартамент;
– как да купя – на зелено, в строеж или завършен;
– какво да купя – ново или старо строителство;
– какво желая да има в новия ми дом – брой спални, брой бани, хол, кухня, тераса/и, централно или локално отопление, гледка, тиха и спокойна локация;
– какво е важно за мен да има в близост до моя мечтан дом – училища, детски градини; бърз и лесен достъп до централна градска част; 24/7 – магазини, аптеки и здравни заведения, търговски център; спирки на градски транспорт;  паркове и зелени площи; в близост до родни или работно място.

Това са само част от въпросите на които трябва да сме дали отговор преди да започнем с търсенето на имот.

Ето и отговорите:
1. Моят мечтан дом е – къща или апартамент

Да живееш в къща има своите предимства – съобразяването с десетки, някои от тях особено „дружелюбни“ е по-малко, съобразяваш се предимно със семейството. В къщата имаш по-голямо уединение,  градинка и изолираш излишните шумове от съседите и обратното можеш да поканиш гости без да се притесняваш дали няма да „разсърдиш“ някой съсед. В повечето случай къщите разполагат двор, който е перфектно място за релакс – пиене на кафе, правене на барбекю, отглеждане на цветя и много други.

Разбира се, че това да живеем в къща има и своите минуси – по-трудно се отоплява през зимата, заради голямата площ. Ако къщата се намира в близост до града трябва да се предвиди разстоянието и разходите за ходене на работа и стигането до града. Не е за подценяване, че има зони  в близост до градовете, който изискват и високо проходими автомобили особено за зимните месеци.
Не на последно място е и разликата в крайната цена.

2. Как да купя – на зелено, в строеж или завършен.

За много хора купуването на имот на зелено е много рискова инвестиция, в което няма спор, но не е за подценяване, че когато купуваме имот на зелено от утвърден строител на пазара цената му е значително по-ниска отколкото на вече построените имоти.
Когато купуваме имот на зелено ние трябва да сме подготвени, че строежа и завършването ще отнемат време.
Имот в строеж – покупката на имот в по-ранен етап на строителство дава възможност на купувача за по-голя избор на етаж, изложение, квадратура, вътрешно разпределение, възможността по време на строителството да се направят преустройства, за което нашите колеги ще направят проект отговарящ на нормативната уредба. Не на последно място когато имота все още е в строеж цената на кв.м. е различна от тази на завършеното строителство.

Завършен имот – ограничен избор на етаж, изложение, квадратура, вътрешно разпределение, може да избирате от няколко останали имота или в някои случай да няма останали жилищни, а само търговски площи, в съответната сграда. Цената на имотите в завършена сграда с Разрешение за ползване е по-висока, разходите за строително–ремонтни дейности са по-високи, особено ако решите да правите преустройства като – поставяне на подово отопление, преместване на врати или стени и други.

3. Какво да купя – ново или старо строителство

Новите сгради се проектират по подлени тенденции в строителството и архитектурата – следват се новите технологии, в повечето случай пространството е използвано максимално добре, за по-голяма функционалност. Едно от важните предимства на новото строителство е с по-добра изолация както вътрешна така и външна, което е предпоставка за по-добра енергийна ефективност, което води до по-ниска сметки за отопление.
Както старото така и новото строителство има своите минуси. Един от основните минуси е може би, че общите части се калкулират в цената, което прави подобни апартаменти практически по-скъпи. Заради общите части и обявената квадратурата често е по-голяма, отколкото е чистата площ на апартамента.  
 
Старо строителство – то се разделя на няколко вида – панел, ЕПК, тухла и какви са разликите ще Ви разкажем следващия път.

Какви са необходимите документи и как можем да получим финансиране са част от следващите теми, които ще разгледаме.

Ако желаете да се срещнете с брокер и да разберете какви са цените на имоти или да финансирате избрания от Вас имот, може да се доверите на екипа ни. Ние ще Ви дадем пълна информация за предлаганите имоти на пазара и както и ще сравнят условията на няколко оферти за финансиране, а Вие ще изберете най-изгодните услови.
Ще получите професионална консултация, в удобно за Вас време и място, която е напълно безплатна.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *