Видове строителство – тухла, панел, ЕПК. Какви са разликите?

Видове строителство – тухла, панел, ЕПК. Какви са разликите?

Какво трябва да знаем за различните видове строителство, за да изберем най- подходящото за нас?

Всеки от нас когато инвестира в покупка на имот иска да знае какви са плюсовете и минусите на различните видове строителство и кои са най- важните характеристики за неговото качество.

Едно от най-важните решения когато решим да купуваме нов дом е да изберем вида строителство. В последните години на пазара навлезнаха нови технологии на строителство някои от тях дори доста нестандартни, но традиционни на пазара у нас като масовото строителство е един от следните три типа – панел, тухла и ЕПК. Има ли разлики и какви са те:

Панел – това е характерно  и масово  строителство, в България има изградени цели квартали само от такива блокове.  Панелните блокове са лесни за разпознаване не са по високи от 8 етажа, с класически еднотипни балкони и визия. Ценните на подобни апартаменти са по-ниски от останалите, но много зависи от местоположението и подобренията в имота. Характерното за панелното строителство е, че то се състои от стени от бетонни плочи, свързани помежду си със „свръзки“ . Важното за тези болокове е, тези свръзки да бъдат изследвани през годините и ако е необходимо да бъдат подменяни, за да избегнем излишни рискове.  Като минус тук можем да кажем, че тези жилища почти нямат топло и шумо изолация, приемат бързо външната температура. Често се случва появата на мухъл, заради не добрите свръзки между отделните панели. Друг минус е, че при такъв вид строителство преустройствата са ограничени.

ЕПК – това са другите лесно разпознаваеми блокове като строителство,  това са всички високи блокове от по 10 и повече етажи. Този вид строителство е по-устойчиво на земетресения. Една от основните разлики с панелното строителство е,че при ЕПК бетона се излива нацяло по време на строителството, което прави сградите по стабилни и по-скъпи от панелите.

При ЕПК строителството вътрешните стени , които не са носещи  могат да бъдат изградени от различни материали, дори и от тухли, което дава по-голяма възможност за преустройства за разлика от панелите. Топло и шумо  изолацията на този вид строителство е малко по-добра от тази на панелните, макар, че това може да бъде променено. Като минус можем да определим зависимостта от асансьор, тъй като тези сгради са високи.

Тухлени сгради – това изглежда най-добрия вариант за жилище, но не трябва да пренебрегваме факта, че това са и най-скъпите жилища. Най-големия плюс за разлика от панелното и ЕПК строителството е, че тухлените сгради са с най-добра топло и шумо изолация. При този вид строителство имаме по-големи и интересни възможности за преустройства. Минусът тук е основно ценови, тухлените сгради са едни от най-скъпите и запазват цените си с времето.

Освен вида строителство при покупка на нов дом е важно да обърнем внимание и на дограмата, макар, че това е поправимо и ако не Ви харесва лесно може да я подмените.

Какви са необходимите документи и как можем да получим финансиране е част от следващите теми, които ще разгледаме.

Ако желаете да се срещнете с брокер и да разберете какви са цените на имоти или да финансирате избрания от Вас имот, може да се доверите на екипа ни. Ние ще Ви дадем пълна информация за предлаганите имоти на пазара и както и ще сравнят условията на няколко оферти за финансиране, а Вие ще изберете най-изгодните условия.

Ще получите професионална консултация, в удобно за Вас време и място, която е напълно безплатна.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other