ЗАЩО и нужно ли е да се отделят пари за имуществени застраховки?

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ, ПРЕДИ ДА ЗАСТРАХОВАМЕ ДОМА СИ?

Дългите почивни дни и пътуванията, свързани с тях, са приятно преживяване и хубав повод да се откъснем от ежедневните грижи. Връщайки се у дома мнозина остават неприятно изненадани от дребни и по-големи проблеми с оставения без надзор имот. По време на празници зачестяват кражбите, хулиганските щети, а нерядко и дребен инцидент като повредено кранче в банята може да ви струва сериозни суми. За щастие има начин да намалим до минимум лошите последици и високите разходи – просто да застраховаме дома си.

Застраховките на жилища в познатия ни вид се появяват преди по-малко от два века. Повечето били за рисковете от пожар – тогава домовете са силно застрашени от такива щети и не е рядкост цяла фамилия да изгуби единственото си жилище и препитанието си, ако в същата сграда е магазинът със стока или ателието им. Днес имуществените застраховки са много по-развити и предлагат обезщетение за почти всеки риск, от който може да пострада дома ви.

Когато избирате полица, няма нужда тя да включва всичко, което застрахователят предлага. Важно е да изберете това, което е подходящо за Вас и да обърнете внимание на условията по договора.

Много от ВАС си задават редица въпроси като:

 • Необходимо ли е наистина да отделям средства, за да застраховам дома си?
 • С какво тази застраховка ще ми помогне?
 • Каква добавена стойност ми носи тя?  
 • Какво точно включва имуществената застраховка?
 • Ще ми бъде ли изплатено обезщетение, ако ми се случи неблагоприятно събитие?

Това са само част от въпросите, които си задавате в някакъв момент от живота. Почти сигурно е, че ако притежаваш собствен имот или приятел ти е споделил, че има такъв вид застраховка.

Ето и отговорите:

 1. Нашият собствен дом, е най-голямата ни инвестиция. За разлика от автомобилите, които се обезценяват с времето, имотите гарантират нашата сигурност в идните години. Дори имат склонността да повишават стойността си в дългосрочен план. Поради тази причина, застраховката на имуществото следва да бъде в списъка с финансови приоритети.
 2. Ако  ни предстои покупка на имот и той ще се финансира с банков кредит – банката, котто финансира покупката на имот ще изиска задължително такава застраховка, преди отпускане на кредити, и изискват тя да е сключена с определени параметри, защото искат да са сигурни, че имуществата им са защитени.
 3. Възможно е от и във Вашия имот да пострадат други лица

Включването на покритие за отговорност към трети лица ще Ви помогне да избегнете искове към Вас от пострадалите лица. Същото е и ако вследствие на теч във Вашия апартамент се получат увреждания в съседните апартаменти.

Какво печеля като застраховам дома си?

Спокойствие

Със сключването на застраховка на дома ще получите спокойствието, от което се нуждаете. Може би това е най-важната полза, която получаваме от този продукт, а то не може да се оцени в пари.   По-добре да помислите за защита предварително, отколкото да търсите бързи решения в неприятна ситуация, особено когато става дума за вашият дом. НЕ можем да знаем със сигурност какво ще се случи, но Застраховката на имуществото ни няма да попречи на природните бедствия и човешките злонамерени или невнимателни действия, тя ще постави щит между нас и евентуално бъдещо събитие, което може иначе да ни струва много пари, както и ще ни помогне бързо и лесно ще отстраните проблема.

Защита

Можете да избирате различни варианти на покритие и защита. Застраховките за дома дават възможност да си купите покритие само за недвижимото си имущество. Така застрахователя ще покрива щети настъпили само по сградата. Включването и на движимо имущество Ви дава необходимата защита на дома с покритие и на вашите вещи. Малко семейства биха могли да си позволят при едно застрахователно събитие като пожар например, да възстановят всичката си покъщнина, от мебелите до електроника и техника.

Допълнителни Покрития

Основното покритие Ви дава защита в случай на пожар, природни бедствия, наводнение. За пълна сигурност и защита е добре да планирате и добавяне на допълнителни рискове към основно покритие. Допълнителна защита от рискове като земетресение, кражба, гражданска отговорност към трети лица, чупене на стъкла, дори и новите соларни панели допълват Вашата полица.

Лесно и Бързо

Сключването на застраховката става изключително лесно и отнема само няколко минути. Не са Ви необходими предварително никакви документи за имота, който застраховате.

 • Без предварителен оглед
 • Без опис на движимо имущество
 • Без попълване на предложения и въпросници

Достъпни Цени

Колко струва всичко това? Може би ще се учудите, но застраховката на имуществото е един от най-достъпните варианти за защита на дома.  Ако все още нямате застраховка на жилището си, сега определено е времето да инвестирате. Не подценявайте многобройните опасности, които без предупреждение връхлитат домовете ни.За всички въпроси , които възникнат може да разчитате на безплатна консултация от служителите на DR Broker.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *